Wednesday, 3 July 2013

UGC NET Paper - 1 June 2013 Code Y

Q1)  “WWW” stands for?
Ans: (C) World Wide Web
Q2) A hard disk is divided into tracks which is further subdivided into?
Ans: (B) Sectors
Q3) A computer program that translates a program statement by statement into machine language is called a/an?
Ans: (D) Interpreter
Q4) A Gigabyte is equal to?
Ans: (A) 1024 Megabytes
Q5) A compiler is a software which converts?
Ans: (B) high level language to machine language
Q6) Virtual memory is?
Ans: (C) an illusion of extremely large main memory
Q7) The phrase ‘tragedy of commons’ is in the context of?
Ans: (C) degradation of renewable free access resources
Q8) Kyoto Protocol is related to?
Ans: (C) Climate change
Q9) Which of the following is the source of emissions leading to the eventual formation of surface ozone as a pollutant?
Ans: (B) Refrigeration and Air conditioning
Q10) The smog in cities in India mainly consists of?
Ans: (B) Oxides of nitrogen and unburnt hydrocarbons.
Q11) Which of the following types of natural hazards have the highest potential to cause damage to humans?
Ans: (D) Droughts and Floods
Q12) The percentage share of renewable energy sources in the power production in India is around?
Ans: (C) 10-12%
Q13) In which of the following categories the enrollment of students in higher education in 2010-ll was beyond the percentage of seats reserved?
Ans: (A) OBC students
Q14) Which one of the following statements is not correct about the University Grants Commission (UGC)?
Ans: (D) It receives funds from State Governments in respect of State Universities.
Q15) Consider the statement which is followed by two arguments (I) and (II):
Statement: Should India switch over to a two party system?
Arguments:
(I) Yes, it will lead to stability of Government.
(II) No, it will limit the choice of voters.
Ans: (C) Both the arguments are strong.

Q16) Consider the statement which is followed by two arguments (I) and (II):
Statement: Should persons with criminal background be banned from contesting elections?
Arguments:
(I) Yes, it will decriminalize politics.
(II) No, it will encourage the ruling party to file frivolous cases against their political opponents
Ans: (A) Only argument I is strong

Q17) Which of the following statement(s) is/are correct about a Judge of the Supreme Court of India?
Ans: (D) 1 and 4

Q18) In the warrant of precedence, the speaker of the Lok Sabha comes next only to?
Ans: (C) The Prime Minister

Q19) The black-board can be utilized best by a teacher for?
Ans: (C) writing the important and notable points
Q20) Nowadays the most effective mode of learning is?
Ans: (C) e-learning

Q21) At the primary school stage, most of the teachers should be women because they?
Ans: (D) Can deal with children with love and affection.

Q22) Which one is the highest order of learning?
Ans: (B) Problem- Solving learning.

Q23) A person can enjoy teaching as a profession when he?
Ans: (B) commands respect from students

Q24) “A diagram speaks more than 1000 words.” The statement means that the teacher should?
Ans: (C) Use teaching aids in the class.

Q25)  A research paper?
Ans: (B) contains original research as deemed by the author.

Q26) Which one of the following belongs to the category of good “research ethics”?
Ans: (B) Conducting a review of the literature that acknowledges the contributions of other people in the relevant field or relevant paper work.

Q27) Which of the following sampling methods is not based on probability?
Ans: (C) Quota Sampling

Q28) Which one of the following references is written as per Modem Language Association (MLA) format?
Ans: (D) Hall, Donald. Fundamentals of Electronics, 
New Delhi: Prentice Hall of India, 2005

Q29) A workshop is?
Ans: (D) A brief intensive course for a small group emphasizing the development of a skill or technique for solving a specific problem.

Q30) A working hypothesis is?
Ans: (C) A provisionally accepted hypothesis for further research

Q31) Marble Stone used for the construction of the Taj Mahal was brought from the ancestral domain of Raja Jai Singh. The name of the place where mines of marble is?
Ans: (B) Makrana
Q32) The popular name ‘Taj Mahal’ was given by?
Ans: (D) European Travelers

Q33) Point out the true statement from the following:
Ans: (D) The Taj Mahal was constructed to celebrate the ‘Urs ceremony for Mumtaz Mahal‘

Q34) In the contemporgy texts the Taj Mahal is known?
Ans: (D) Rauza-i-Munavvara

Q35) The construction of the Taj Mahal was completed between the period?
Ans:  (C) 1632-1643 A.D.

Q36) The documents indicating the ownership of land, where the Taj Mahal was built, known as?
Ans: (A) Farman

Q37) In the process of communication, which one of the following is in the chronological order?
Ans: (C) Communicator, Message, Medium, Receiver, Effect.

Q38) Bengal Gazette, the first newspaper in India was started in 1780 by?
Ans: (B) James Augustus Hicky

Q39) Press censorship in India was imposed during the tenure of the Prime Minister?
Ans: (C) Indira Gandhi

Q40) Communication via New media such as computers, teleshopping, internet and mobile telephony is termed as?
Ans: (B) Interactive Communication

Q41) Classroom communication of a teacher rests on the principle of?
Ans: (B) Edutainment

Q42) ______ is important when a teacher communicates with his/her student?
Ans: (B) Empathy

Q43) In a certain code GALIB is represented as HBMJC. TIGER will be represented by?
Ans: (A) UJHFS

Q44) In a certain cricket tournament 45 matches were played. Each team played once against each of the other teams. The number of teams participated in the tournament is?
Ans: (B) 10

Q45) The missing number in the series
40, 120, 60, 180, 90, ?, 135 is
Ans: (B) 270

Q46) The odd numbers from l to 45 which are exactly divisible by 3 are arranged in ascending order. The number at 6th position is?
Ans: (C) 33

Q47) The mean of four numbers a, b, c, d isl00. If c=70, then the mean of the remaining numbers is?
Ans: (D) 110

Q48) If the radius of a circle is increased by 50%, the perimeter of the circle will increase by?
Ans: (D) 50%

Q49) If the statement ‘some men are honest’ is false, which among the following statements will be true. Choose the correct code given below:
Ans: (B) ii, iii and iv

Q50) Choose the proper alternative given in the codes to replace the question mark.
Bee—Honey, Cow—Milk, Teacher--?
Ans: (C) Lessons

Q51) P is the father of R and S is the son of Q and T is the brother of P. If R is the sister of S, how is Q related to T?
Ans: (B) Sister-in-Law

Q52) A definition put forward to resolve a dispute by influencing attitudes or stirring emotions is called?
Ans: (B) Persuasive

Q53) Which of the codes given below contains only the correct statements?
Ans: (B) i, ii and iv

Q54) Inductive reasoning presupposes?
Ans: (C) uniformity in human nature

Q55) Which of the following two years have recorded the highest rate of increase in area under the total horticulture?
Ans: (B) 2006-07 & 2008-09

Q56) Shares of the area under flowers, vegetables and fruits in the area under total horticulture are respectively:
Ans: (A) 1, 38 and 30 percent

Q57) Which of the following has recorded the highest rate of increase in area during 2005-06 to 2009-10?
Ans: (C) Flowers

Q58) Find out the horticultural crop that has recorded an increase of area by around l0 percent from 2005-06 to 2009-10?
Ans: (B) Vegetables

Q59) What has been the share of area under fruits, vegetables and flowers in the area under total horticulture in 2007-08?
Ans: (B) 68%

Q60) In which year, area under fruits has recorded the highest rate of increase?
Ans: (B) 2006-07.
 
Hope many of yours will got above 80% in such an easy paper.